Kayısı Nektarı Hazırlama (Kayısı Şurubu Nasıl Yapılır?
Kayısı Nektarının Hazırlanması
Yaz günlerinde soğuk soğuk içmek için bir kayısı şurubu hazırlayacağız.
Hazırlayacağımız kayısı nektarı için 4
kilo kayısı kullanacağız. Diğer ayarları da 4 kilo kayısıya göre
belirledik. Siz daha az ya da daha fazla kayısı kullanırsanız ayarları
ona göre yaparsınız. Kayısının olgunları toplanır ya da pazardan,
manavdan alınır. Yıkanır, kayısılar çekirdeğinden ayıklanıp büyükçe bir
tencereye konur. Kayısıların üstünü aşmayacak
şekilde tencereye su konur. 15-20 dakika kaynatılır. (önce normal
ateşte kaynamaya başlayınca kısık ateşte) Kaynadıktan sonra kayısı
püresi robotla çekilip iliştirden geçirilir. Sonra ince tel süzgeçten
geçirilir. Yoksa posalı olur. Kayısı posası alınıp nektar ola
n
kısmı 6 kilo alacak kadar büyüklükte bir tencereye konduktan sonra
tamamı 6 kilo olacak şekilde su katılır. (Katılan suya göre kayısı
nektarın koyuluğu belirlenir. Çok koyu olmasını isteyenler su oranını
azaltabilirler.4 kilo kayısı kullanımında posasını aldığımız koyu kayısı
suyuna su ilave ediyoruz, tamamı 5 ya da 6 kilo olacak ) Tenceredeki 6
kiloluk meyve suyuna 1 kilo şeker katılır. (Şeker oranı isteğe göre
değişebilir.) Normal ateşte 10 dakika kaynatıyoruz. Konserve şişelerini
kapaklarıyla birlikte hazır ediyoruz. Sıcak sıcak konserve şişelerine
katıyoruz. Şişeler sıcak olduğu için kapaklarını bir bezle sıkıyoruz.
Kayısı nektarımızın hazırlanma işlemi tamamlanmıştır. İstediğimiz zaman
içebiliriz.
Yazan: Emine Usta
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder